Jaa artikkeli

Mitä maksaa omakotitalon sähkösuunnittelu?

 

Sähkösuunnitelmat ovat tärkeä osa rakennushankkeen lopputuloksen kannalta, ja varsin yleinen puheenaihe rakennuttajien keskuudessa. Suunnittelu vaikuttaa suoraan siihen, kuinka tyytyväinen asiakas on talonsa sähköisiin ominaisuuksiin sen valmistuttua.

Monilla ensimmäistä kertaa rakentavilla ei välttämättä myöskään ole tarkkaa käsitystä siitä, mitä kaikki sähkösuunnitelmissa esiintyvät piirrosmerkit tarkoittavat. Kuitenkin moni tyytyy vain hyväksymään suunnitelmat, vaikka ei olisikaan täyttä ymmärrystä siitä, mitä taloon on oikeasti suunniteltu.

Meillä sähkösuunnittelijoilla on vastuu tehdä riittävän selkeät kuvat, sekä varmistua siitä, että asiakas oikeasti ymmärtää minkälainen varustelu hänen kohteeseensa on suunniteltu. Haluamme tuoda esille kaikki tekijät, jotka vaikuttavat suunnitteluun. Haluamme myös tuoda asiakkaan tietoon kaikki mahdollisuudet ja toiminnallisuudet, joita nykypäivänä on sähköistyksen osalta mahdollista toteuttaa. Meidän asiakkaanamme pääset aina vaikuttamaan sähkösuunnitelmien lopputulokseen ja voit olla varma siitä, että talosi sähköistys vastaa odotuksiasi.

 

 

”Jokainen omakotitaloa rakentava yksityishenkilö törmää seuraavaan kysymykseen: Mistä ostaa sähkösuunnitelmat ja mitä ne maksavat?”

Omakotitalon hinta koostuu monesta eri osa-alueesta. Hintaan vaikuttavat mm. omakotitalon koko, haluttujen sähköpisteiden määrä, sekä toivottujen mukavuuksien taso. Omakotitalon suunnitelmat voidaan tuottaa edullisesti, mikäli asiakkaalle riittää pienempikin varustelutaso sähköjen osalta. Esimerkki tällaisesta kohteesta voisi olla seuraavanlainen:

Jokaisessa makuuhuoneessa on yksi ATK/antennipiste ja yksi valaisinpistorasia itse hankittavaa riippuvalaisinta varten. Keittiön valaistus toteutetaan valaisinpistorasioin, ja kaikkien valaisimien ohjaus ilman himmennystoimintoja tavallisilla on/off -kytkimillä, eli ”1-kytkimillä”. Pistorasioita tavanomainen määrä 1–2 kpl jokaisella seinällä. Ulkovalojen ohjaus toteutetaan ”1-kytkimellä”.

Omakotitalon sähkösuunnitelmien hinnat alkavat 500 eurosta edellä kuvatulla varustelutasolla.

Yleisiä parannuksia omakotitalojen sähkösuunnitelmiin ovat kytkinten korvaaminen himmentimillä, sekä valaisinpistorasioiden korvaaminen erilaisilla kiinteillä valaisimilla, kuten alasvaloilla, eli kansankielellä ”spoteilla”. Myös ulkovalojen ohjaus halutaan useimmiten automatisoida, esimerkiksi liiketunnistimilla, hämäräkytkimillä, kellokytkimillä tai älyreleillä. Kannattaa myös jo rakennusvaiheessa varautua sähköauton lataukseen, sillä vaikka ei juuri rakentamisen aikaan ajaisikaan sähköajoneuvolla, voi tilanne tulevaisuudessa muuttua.

Omakotitalojen sähkösuunnitelmille onkin vaikea antaa yhtä universaalia hintaa, sillä jokainen toteutus on aina yksilöllinen ja räätälöity asiakkaan tarpeiden, sekä henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Kuitenkin edellä mainituin parannuksin sähkösuunnitelmien hinta alkaa noin 600 eurosta.

 

Yleistyvien älytalojen rakentamiseen on saatavilla useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten suurien valmistajien valmiit kotiautomaatiojärjestelmät, tai erilaisista ohjausreleistä rakennettu suppeampi järjestelmä.

Ohjausreleet ovat helppo ja kustannustehokas vaihtoehto erilaisten laitteiden ohjaamiseen. Niitä voidaan käyttää muun muassa yksittäisten pistorasioiden tai valaisinten ohjaamiseen. Yleisiä käyttötarkoituksia ohjausreleille ovat esimerkiksi autolämmityspistorasioiden ohjaaminen puhelimella, tai erilaisten aikaohjelmien sekä valaistustilanteiden toteutus. Ohjausreleitä voidaan sijoitella tarpeen mukaan minne tahansa, eivätkä ne yleensä vaadi kallista keskusyksikköä toimiakseen keskenään. Niitä voidaan myös helposti lisätä järjestelmään jälkeenpäin. Yksittäisistä ohjausreleistä koostettu järjestelmä on edullisempi suunnitella ja toteuttaa, kuin täydellinen kotiautomaatiojärjestelmä, sillä ohjausrelein toteutettu älyjärjestelmä suunnitellaan samalla periaatteella, kuin perinteinen sähkösuunnitelma. Tällä tavalla toteutetun järjestelmän toiminnallisuudet eivät kuitenkaan ole yhtä laajat, kuin kotiautomaatiojärjestelmällä.

Täydellisen kotiautomaatiojärjestelmän toteutus lähtökohtaisesti aloitetaan jo rakennusvaiheessa. Kotiautomaatiojärjestelmä koostuu tavallisesti keskusyksiköstä sekä kenttälaitteista, jotka kommunikoivat tiedonsiirtoväylän kautta keskusyksikön kanssa. Keskusyksikön kautta on tavallisesti myös mahdollista ohjata järjestelmään liitettyjä laitteita etänä, mikäli keskusyksikkö on yhteydessä internetiin. Nykypäivänä on olemassa kotiautomaatiojärjestelmiä, joihin on mahdollista toteuttaa laitteiden välinen kommunikointi joko perinteisellä kaapeloinnilla, langattomasti tai näiden yhdistelmällä. Valmiit kotiautomaatiojärjestelmät tarjoavat edistyneempiä, sekä laajempia toimintokokonaisuuksia, kuin yksittäisillä ohjausreleillä toteutetut järjestelmät. Täysin kotiautomaation varaan rakennetun talon sähkösuunnitelmat ovat huomattavasti kalliimpia, kuin perinteisellä tavalla tai ohjausreleillä rakennetun talon, sillä suunnittelijan täytyy varmistua kaikkien laitteiden yhteensopivuudesta, sekä tuottaa suurempi määrä suunnitteludokumentteja. Kotiautomaatiojärjestelmien sähkösuunnitelmien hinnat alkavat noin 1000 eurosta.


Omakotitaloa rakentaessa on tärkeää huomioida tulevaisuuden muutokset, sekä miettiä erilaisia mahdollisuuksia yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa. Esimerkiksi sähköautojen latauspisteiden toteutus tulee halvemmaksi, jos varaukset on suunniteltu ja toteutettu jo rakennusvaiheessa.

Aurinkosähköjärjestelmät jatkavat yleistymistään myös yksityishenkilöiden käytössä, ja teknologia kehittyy jatkuvasti tehokkaammaksi. Aurinkosähköjärjestelmään varautuminen ei ole rakennusvaiheessa kallista ja se on mielestämme suositeltavaa. Kun paneeleille vedetään jo rakennusvaiheessa varausputket, on kaapeloinnin asentaminen tulevaisuudessa nopeampaa. Johdot saadaan tällä tavoin myös kulkemaan piilossa, jolloin vältytään pinta-asennuksilta.

Ensimmäistä omaa taloa rakentaessa ei välttämättä ole tietoa kaikista mahdollisuuksista, joita sähköistyksen osalta on olemassa. Tämän vuoksi suosittelemme keskustelemaan sähkösuunnittelijan kanssa omista ideoistasi. Vaikka oma ideasi kuulostaisi mielestäsi utopistiselta, voi sen toteuttamiseksi olla hyvinkin edullinen ja järkevä ratkaisu. Me toteutamme kaikki suunnitelmat aina asiakkaan toiveita kuunnellen ja löydämme aina tarpeisiin parhaiten soveltuvat ratkaisut.

Jos olet rakentamassa tai suunnittelet rakentamista, ota yhteyttä ja kysy lisää, autamme mielellämme.

Teemu Alatalo

 

Seuraava artikkeli

Olen asentajana tehnyt useita saneerauskohteita ilman minkäänlaista dokumentointia asennuksista. Niitä ei ole myöskään ollut minun tekemien lisäysten/muutosten jälkeenkään, mutta mistä tämä johtuu? Olen pohtinut
Sähkönsäästäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää ympäristön kuormitusta ja samalla myös pienentää omaa sähkölaskua. Monet meistä ovat tietoisia perinteisistä sähkön säästökeinoista, kuten valojen sammuttamisesta
Sähköajoneuvojen lataus Sähköajoneuvojen latauksella tarkoitetaan sähköauton, -moottoripyörän tai muun sähkökäyttöisen ajoneuvon akkujen lataamista sähköverkosta. Lataukseen tarvitaan latausasema, josta sähkö saadaan verkkoon liitettyyn latauslaitteeseen ja

Ollaan yhteyksissä.

On tarpeesi sitten uudisrakennuksen sähkösuunnittelu, sähkösaneeraus tai sähköauton latauspisteen sähkökartoitus tai muut sähkösuunnittelutyöt, autamme alusta alkaen konsultoimalla etukäteen hankesuunnitteluvaiheesta lähtien. Varmistamme tarjouksen valmistelun ja työmaakäyntien avulla sen, että raha ei kulu vajavaisen suunnittelun tai alokasmaisten virheiden takia lisäinvestointeihin.

Ville Kuusisaari

Sähkösuunnittelija

Teemu Alatalo

Sähkösuunnittelija