Sähkönsäästäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää ympäristön kuormitusta ja samalla myös pienentää omaa sähkölaskua. Monet meistä ovat tietoisia perinteisistä sähkön säästökeinoista, kuten valojen sammuttamisesta tai lämpötilan laskemisesta, mutta entäpä miten voimme säästää sähköä olemassa olevissa kohteissa? Tässä artikkelissa tarkastellaan joitain keinoja sähkön säästämiseen olemassa olevissa kohteissa.
Ulkovalot kello-ohjattuna
Ulkovalot voivat kuluttaa paljon sähköä, varsinkin jos niitä ei sammuta manuaalisesti aina tarpeen mukaan. Yksi tapa vähentää ulkovalojen sähkönkulutusta on asentaa kello-ohjain, joka sammuttaa valot automaattisesti tietyllä ajalla illalla ja sytyttää ne uudelleen aamulla. Tämä varmistaa, että ulkovalot ovat päällä vain tarvittavan ajan, eikä niitä ole päällä turhaan. Vaihtoehtoisesti saatavilla on myös ohjaimia, jotka säätävät valojen sytyttämistä perustuen valon määrään, tai auringon nousun ja laskun mukaan.
Valaistus säädettäväksi
Valaistuksen säätäminen on hyvä keino sähkön säästämiseen. Valaisimien sähköteho ja valoteho voivat vaihdella suuresti, ja siksi on tärkeää valita laadukkaat ja energiatehokkaat valaisimet. Valaistuksen säätäminen himmentimen avulla auttaa myös säästämään sähköä, koska voit säätää valotehoa tarpeesi mukaan.
Valaistus toteutetaan laadukkailla valaisimilla
Valaistuksen toteutus laadukkailla valaisimilla on myös tärkeää sähkön säästämisen kannalta. Energiatehokkaat LED-valot ovat yksi hyvä vaihtoehto, koska ne kuluttavat vähemmän sähköä kuin perinteiset lamput. Laadukkaat valaisimet ovat myös kestävämpiä ja vaativat vähemmän huoltoa, joten ne ovat pitkällä aikavälillä myös kustannustehokkaampia.
Loisteputket -> LED putkiin
Jos vanhat loisteputket ovat tiensä päässä, niin tilalle täytyy tulevaisuudessa vaihtaa led putki. Led putkien etuina verrattuna kaasupurkausloisteputkiin, ovat muun muassa niiden energiatehokkuus (energialuokka A++), nopea syttyminen ja pitkäikäisyys. Perinteiset loisteputket poistuvat markkinoilta kesällä 2023.
Valotehokkuus ledeissä on parempi kuin loisteputkessa. Loisteputket tuottavat noin 90 lm/W, ja led putket noin 160 lm/W, joten esim. 58 W (kaasupurkaus)loisteputki tuottaa noin 5000 luumenia. Tämän verran luumenia saadaan, kun hankitaan 25 W led putki. Käyttökustannus on paljon edullisempi Led putkilla.
Saadakseen täyden hyödyn Led-putkista täytyy vanhasta valaisimesta poistaa elektroniikka, joka mahdollistaa tavallisen loisteputken käytön.
Lämmitykseen esiasetuksia
Lämmityksen säätäminen on yksi suurimmista sähkönkuluttajista kodeissa. Lämmityksen säätäminen esimerkiksi asettamalla esiasetukset eri tilanteisiin, kuten kotona, poissa ollessa tai lomalla, auttaa säästämään sähköä. Lämpötilan laskeminen vain yhdellä asteella voi vähentää lämmityskuluja jopa viidellä prosentilla.
Sähköjen kuntokartoitus
Sähkökeskuksissa on paljon tekniikkaa ja tekniikan ollessa vanhaa se alkaa tuottamaan lämpöä ja lämmön tuottaminen kuluttaa sähköä, esimerkiksi sulakkeet alkavat lämpenemään, kun ne ovat vanhoja. Tarkistuttamalla sähkölaitteiston kunnon havaitaan vaihdettavissa olevat laitteet. Teettämällä sähköjen kuntokartoituksen voidaan myös havaita tulipalo riski.
Älyreleiden hyödyntäminen
Älyreleiden avulla voidaan säästää sähköä monella tavalla. Älyreleet toimivat ohjaimina, jotka kytketään sähköverkkoon ja jotka voidaan ohjata etänä esimerkiksi älypuhelimella tai tietokoneella. Älyreleet voivat ohjata esimerkiksi valojen ja kodin elektroniikan päälle- ja pois kytkemistä tai säätää lämmityksen tehoa. Älyreleet auttavat säästämään sähköä, koska niiden avulla voidaan varmistaa, että sähkölaitteet ovat päällä vain silloin, kun niitä todella tarvitaan. Älyreleillä on mahdollista seurata myös pörssisähkön hintaa ja voidaan asettaa esimerkiksi sähköauton lataus siihen hetkeen, kun sähkö on halvimmillaan.
Vanhan kansan säästökeinot
Vaikka uusien teknologioiden ja sähköjärjestelmien avulla voidaan säästää paljon sähköä, perinteiset sähkön säästökeinot ovat edelleen tärkeitä. Joitakin esimerkkejä ovat:
- Pidä saunaa päällä vain tarvittava aika.
- Vaihda vanhat jääkaapit ja uunit uusiin, energiatehokkaisiin malleihin.
- Sammuta valot tiloista ja huoneista, joissa ei olla.
- Vaikka perinteiset liedet ovat poistumassa, niitä silti on vielä paljon käytössä. Hyödynnä lieden jälkilämpöä ja sammuta liesi ajoissa.
Tiivistettynä edellä mainitut seikat
Sähkön säästäminen olemassa olevissa kohteissa on tärkeää sekä ympäristön että taloudellisen näkökulman takia. Monet uudet teknologiat ja sähköjärjestelmät voivat auttaa sähkön säästämisessä, mutta myös perinteiset sähkön säästökeinot ovat edelleen tärkeitä. Esimerkiksi lämmityksen säätäminen, valojen sammuttaminen, ja laadukkaiden valaisimien käyttäminen auttavat vähentämään sähkönkulutusta.
Sähkönkulutuksen vähentäminen onnistuu myös esimerkiksi kodin ulkovalojen kello-ohjauksella ja lämmityksen esiasetuksilla. Ulkovalojen kello-ohjaus takaa sen, että valot syttyvät vain tarvittaessa, eikä niitä tarvitse pitää päällä koko yötä. Lämmityksen esiasetukset puolestaan auttavat varmistamaan sen, että lämmitys on päällä vain silloin, kun se on tarpeen.
Valaistuksen säätäminen on myös tärkeä osa sähkön säästöä. Laadukkaat valaisimet käyttävät vähemmän sähköä kuin vanhemmat ja heikommin valaisevat valaisimet. Valaistuksen säätäminen onnistuu helposti esimerkiksi himmentimien avulla, jolloin valaistus on aina tarpeen mukainen.
Kaiken kaikkiaan sähkön säästäminen olemassa olevissa kohteissa on tärkeä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Uudet teknologiat ja sähköjärjestelmät voivat auttaa sähkönkulutuksen vähentämisessä, mutta myös perinteiset sähkön säästökeinot ovat oleellisia. Jokainen voi omilla toimillaan vaikuttaa siihen, miten paljon sähköä kotitaloudessa kuluu ja näin ollen myös siihen, kuinka paljon energiaa säästyy ympäristön hyväksi.